Közös Nevező Oktatási Program

2020. szeptember 25-27. Budapest - Közös Nevező akkreditált szeminárium

A program keretében olyan diákprojektek megvalósulását segítjük elő, melyben különböző hátterű társadalmi csoportok – vidékiek és fővárosiak, romák és nem romák, zsidók és nem zsidók, épek és fogyatékkal élők – vesznek részt, lehetőséget teremtve így a párbeszédre, az előítéletek, sztereotípiák lebontására és az élményalapú, iskolapadokon kívüli oktatásra. A projekteket az együttműködő pedagógusok maguk dolgozzák ki a Közös Nevező szakmai mentorainak segítségével.

A Közös Nevező az egész 2020/2021-es tanév során tartó program, amely nagy szakmai elköteleződést igényel, ugyanakkor hiszünk benne, hogy a befektetett munka megtérül: a résztvevő pedagógusok tudással és készségekkel gazdagodnak, és maradandó élményt nyújtanak a diákjaiknak. A pedagógusok munkáját honoráljuk, ezzel kapcsolatban nyár végén tudunk bővebb információt nyújtani. Javasoljuk, hogy minden iskolából 2 pedagógus jelentkezzen, hogy a projektszervezéssel járó feladatokat meg lehessen osztani, illetve a résztvevők előzetesen egyeztessenek iskolájuk vezetőségével.

A Közös Nevező Program elemei:

1) Szeptember 25-27: akkreditált szeminárium Budapesten,

A szeminárium során a résztvevők megismerkednek az interkulturális pedagógia alapjaival és módszereivel, interaktív workshopokon vesznek részt, és gyakorlati útmutatót kapnak saját projektek szervezéséhez. A szeminárium végén a résztvevők párokat alkotnak egy, az övéktől eltérő hátterű iskolában tanító pedagógussal, és közös projekttervet készítenek diákjaik számára.

A képzés során álljuk az utazás, étkezés, szállás és program költségeit, a résztvevőktől csak egy előzetes, 3000 Ft-os regisztrációs díj befizetését kérjük. Minden jelentkezőt emailben értesítünk a jelentkezési határidő (2020. augusztus 14.) után.

2) November-április: Projektek megvalósítása

A projektek megvalósítására az egész tanév rendelkezésre áll. A projekt pontos témáját és módszerét - előre megadott opciók alapján - a tanárok szabadon választhatják meg diákjaik igényeit figyelembe véve. Ami fontos: minden projektnek tartalmaznia kell legalább egy találkozót, ahol a diákcsoportok találkoznak és megismerik egymást; valamint felkészülési és utánkövetési alkalmakat. A projektek olyan témákat járnak majd körül, mint a zsidó és cigány kultúra és identitás, helytörténet, előítélet és tolerancia, társadalmi problémák és megoldási lehetőségek - a választott módszerhez pedig olyan kreatív eszközöket javasolunk, mint a zene, dráma, kiállítás, videó- vagy fotóprojekt.

A projektek megvalósításához módszereket, ötleteket, jó gyakorlatokat és anyagi segítséget is biztosítunk. A tanév során a projekteket végig követjük és támogatjuk.

3) Május: Záróesemény

A projekt lezárásaként májusban egy nagyszabású záróeseményt szervezünk, ahol a részt vevő diákok és tanárok bemutatják az elkészült projekteket egymásnak. 

Kérdések esetén forduljanak Kékesi Alexandrához, a Közös Nevező Program koordinátorához a kekesi (kukac) centropa (pont) org email címen.

Jelentkezni az alábbi linken lehet, augusztus 14-ig: https://survs.com/survey/xqu88mb6xj

 

Latest News