Susi Bergstein Regina nénivel, Tekla nénivel és Imrével

A képen a két nagynéném, anyai nagymamám testvérei láthatók: Regina néni, mellette ül a fia, Imre, aki 1933-ban meghalt, mert volt valami baja a tüdejével, aztán jövök én, a kép jobb szélén pedig a legidősebb testvér, Tekla néni van. A képet Szombathelyen készítették, a ház még ma is megvan.

A nagyanyámnak három lánytestvére volt. Krakkóban éltek, hárman Magyarországra mentek férjhez, egy Krakkóban maradt [Rosenthal Lola], és elpusztult az egész családjával. A Tekla néni [Fürstné Rosenthal Tekla] ment Pestre, a Regina néni [Hoffmann Ignácné Rosenthal Regina, Krakkó, 1870 -- Auschwitz, 1944] ment Szombathelyre, és az Éva [Rechnitz Sámuelné Rosenthal Éva] volt az én nagyanyám.

A Regina néni, Hoffmann Ignác, a férje és még egypár jómódú szombathelyi csinált egy társaságot, és megvették Batthyány gróftól a tarcsai fürdőt. Mert a Regina néni férjének volt egy öccse, Hoffmann Lajos, aki katonaorvos volt, és amikor vége lett a háborúnak, nem volt se katona, se orvos, és ő lett az első fürdőorvos Tarcsafürdőn. Tarcsafürdő nagyon híres fürdőhely, van ott természetes savanyúvíz és ózon. Ez nagyon egészséges, jót tesz a szívnek.

Regina néninek négy gyereke volt: Hoffmann János (1895--1944), Mariska (Faludiné Hoffmann Mária, 1902--1992), az Imre (Hoffmann Imre, 1901--1933) és a Lola (Pollákné Hoffmann Paula, 1905--1944).

A családunk nem volt igazán vallásos, az apám apja volt vallásos inkább, a többiek nem, már az apám sem. Miután a szüleim elmenekültek Szombathelyről, és én ott maradtam [az anyai nagymamával maradt Szombathelyen], a zsidóság annyiból volt téma, hogy egyszer egy évben elmentünk a zsinagógába, és a nagyanyám nővérének, Regina néninek a házában ünnepeltük az ünnepeket.