Pollák Jakab

+
 • Foto aufgenommen in:
  Eger
  Jahr:
  1910
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez az anyai nagyapám Pollák Jakab 1910-ből. A kép Egerben készült. 
 
A nagyszüleim az édesanyám részéről a Pollák családból származnak. Azok ilyen pólisiak, ilyen lengyelek voltak. A nagypapa 1839-ben született Gyöngyösön. A nagymama, Gajdusek Júlia pedig 1848-ban született Verpeléten. Ez egy nagy család volt. Anyuka ismert rokonokat, én már nem -- szétválasztott bennünket a pénz. A nagymamának, a rokonainak, tudja fene, lehet, hogy csak két fillérrel volt többje, de lenéztek minket, a szegény rokonokat. 
 
A Pollák nagyszülők is Egerben éltek, mint mi. Ők egy jellegzetes zsidó házban laktak. A patak partján van egy nagy, ócska bérház, sokan laktak ott zsidók, mindenféle fajta zsidó, de főleg szegények, és onnan nagyon sok barátnőm meg barátom volt gyerekkoromban. Pollák nagypapa rőfös volt, úgy mondták, tehát méteráruval kereskedett. Mikor jött [Magyarországra], akkor kezdett kereskedni, meg vásárokra járt, szóval kereskedő vonal voltak a Pollák rokonok. Itt találkozott-e a feleségével, a Júliával, vagy hogy volt, ezt a részét az anyukám szintén nem tudta. Nem voltak gazdagok, és sok gyerekük volt. De nem is volt az [akkoriban] olyan föltűnő, hogy hét gyereke van. És aztán, el fogják tartani! Amikor az Eger patak kiöntött, tönkrement az én nagyapám, még az az áruja is, ami volt neki -- nem sok volt, mert, mondom, vásárokra járt és kereskedett --, az is elúszott a vízben. És teljesen tönkrement. 
 
A nagymamámat ismertem, a nagyapám, mikor én kicsi voltam, ő már akkor sem volt meg emlékezetem szerint. De van kép róla. Szakálla volt, de pajeszos nem volt. Nem voltak bigott emberek. Annak ellenére, hogy pólisiak voltak. A nagymama mindig parókát hordott, otthon is. És a sájtli alatt kopasz volt. Azt már nem tudom, hogy volt-e ünnepi parókája, de biztosan volt. Kellett hogy legyen, mert ezekre nagyon háklisak voltak. Anyukám nem volt sájtlis. Megtartotta a haját, miután férjhez ment. Szép vörösesszőke haja volt, nagyon szép asszony volt.
 

Interview details

Interviewte(r): Panni Koltai
Interviewt von:
Eszter Andor
Monat des Interviews:
January
Jahr des Interviews:
2003
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Jakab Pollák
Geburtsjahr:
1839
Geburtsort:
Gyöngyös
Todesjahr:
1913
Todesort:
Egeres
Sterbeort (Land):
Ungarn
Gestorben:
before WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Rőfös

Mehr Fotos aus diesem Land

Jahrzeittafel für die Großeltern
Der Grabstein für Imre Rosenbergs Familie in Ungarn
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8