Déri Antalné és Spiegel Pálné

+
 • Foto aufgenommen in:
  Eger
  Jahr:
  1932
  Ländername:
  Magyarország
  Name des Landes heute:
  Hungary
Ez a kép az egri strandon készült. A Piri nővérem a második balról, a Bözsi nővérem meg a második jobbról. A kép 1932-ben készült.
 
Egerben volt egy uszoda. Ott nem volt, hogy valaki nem tudott úszni, mindnyájan tudtunk úszni. Hároméves koromban tanultam; egy úszómester tanította. Anyuka ott állt mellettem, frászban volt, hogy onnan föntről, a trambulinról le fognak engem dobni, és ott megfullad az a gyerek. És az úszómester fölvitt, ledobott, s meg is tanultam úszni. Imádtuk azt az uszodát, odajártunk egész nyáron. Reggel kimentünk, lementünk az uszoda udvarára, és vártuk, míg kinyitották az uszodát. Mikor kinyitották, mint a siserehad, berohantunk, és attól kezdve estig ki a vízből, be a vízbe, ez ment egész nap. Kaja nem volt, mert ebédet nem vittünk, de gyümölcsöt igen, amit anyuka megvett, egy egész puttony gyümölcsöt, és azt reggel szétosztotta gyorsan a gyerekek között. Nem kellett velünk foglalkozni, mink is nagyon jól éreztük magunkat, meg anyuka is szabad volt. Mi, gyerekek nagyon szerettük az uszodát, nagyon odavoltunk érte. 
 
A szülők is jártak azért, édesanyám is nagyon jól úszott. A papa nem járt úszni, ő dolgozott. De anyuka, ő rendszeresen járt. Hasonló zsidó lányokkal jártunk az uszodába. Akkor még külön voltak a férfiak és a nők. A katolikus egyház nem engedte, hogy közös legyen -- mi is tudtunk róla, gyerekek, tehát ez nem volt titok. Mert az bűn, hogy férfiak, nők együtt ússzanak vagy fürödjenek. Ez azért érdekes, mert a kanonokok, ezek lila öves papok voltak, tartózkodtak attól, hogy egyáltalán ilyen nyilvános helyekre menjenek. Ugyanakkor itt, Pesten meg sokan látták őket, hogy strandokra meg uszodákba jártak. Nahát ez nem volt összeegyeztethető, már mi, gyerekek is megróttuk őket ezért, pedig hát semmi közünk nem volt hozzá. Mikor megvalósult a [közös] strand, akkor már nagyon jól ment Eger városának, mert az földobta a várost. Nagy forgalom lett rögtön, jöttek Pestről, filléres vonatok. Olcsón lehetett utazni Egerbe direkt a strand végett. 

Interview details

Interviewte(r): Panni Koltai
Interviewt von:
Eszter Andor
Monat des Interviews:
January
Jahr des Interviews:
2003
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Antalné Déri
Geburtsjahr:
1906
Geburtsort:
Eger
Todesjahr:
1972
Todesort:
Budapest
Gestorben:
after WW II
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Magántisztviselő
nach dem 2. Weltkrieg:
Adminisztrátor
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Friedmann Piroska
  Jahr der Namensänderung: 
  1926
  Grund der Namensänderung: 
  Házasságkötés
 • Vorheriger Familienname: 
  Krausz Gyuláné
  Grund der Namensänderung: 
  Újraházasodás
  Decade of changing: 
  1940

Mehr Fotos aus diesem Land

Heinz Bischitz in der 1. Klasse in Budapest
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8