Schuller Hugóné

+
 • Foto aufgenommen in:
  Hannover
  Ländername:
  Németország
  Name des Landes heute:
  Germany
Ez anyukám. Ő 1890 körül születhetett. Ő is Pesten született. Nem nagyon tudok mondani az ő gyerekkoráról semmit, mert vagy nem volt téma, vagy én nem emlékszem, hogy valamit hallottam volna róla. Akkor az volt a divat a családban, hogy francia neveket adtak a gyereknek, azért őt [Rabinovszky] Clairette-nek nevezték el. Ha a családban anyámról volt szó, akkor mindig úgy emlegették: Clairette. Én nem hiszem, hogy francia eredete lett volna itt valakinek is, hanem akkoriban kicsit sznobos gyereknevelés volt divatban. A két nagynénémet (Dinora és Henriette) olyannyira franciául tanították, hogy később képtelenek voltak megtanulni magyarul. 
 
Anyám nagyon szép volt, nagyon szigorú és imádtam. Feltétel nélkül imádtam. Egyébként játékos kedvű fiatal lány lehetett, fölvette nagyanyám színpadi kosztümjeit -- akkor az volt a divat, hogy nem a színház adta, hanem a szólistáknak kellett hozniuk a kosztümjeiket, anyám kedvet kapott, és beöltözött a nagyanyám kosztümjeibe. Egyikben-másikban le is fényképeztette magát, de hogy ki csinálta a fényképeket, nem tudom. Mindenesetre egy-egy kosztümös fotón láttam, hogy azon nem a nagyanyám van, hanem az anyám. Neki magának is nagyon jó hangja volt, de valószínűleg nem tanult énekelni, mert arra nem kerülhetett sor. 
 
A szüleim megismerkedéséről nem nagyon beszéltek nekünk, nem volt az ilyesmi téma. Anyám nagyon vigyázott a lelki életünkre. Úgyhogy nem is nagyon kérdeztem, anyám meg nem bánta, mert nem nagyon szívesen beszélt erről.
 
Apám Németországban, Hannoverben kapott munkát a Hannomag gyárban [Jelenleg is működő, old timereket és lakóautókat előállító gyár. -- A szerk.],  és akkor a feleségével, illetve velem együtt, aki már megszülettem, kiköltöztünk. 

Interview details

Interviewte(r): Lea Merényi
Interviewt von:
Gondos Gábor
Monat des Interviews:
December
Jahr des Interviews:
2004
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Hugóné Schuller
Geburtsjahr:
1890
Geburtsort:
Budapest
Todesjahr:
1944
Todesort:
Budapest
Todesort:
Budapest
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Háztartásbeli
Familiennamen
 • Vorheriger Familienname: 
  Rabinovszky Clairette
  Jahr der Namensänderung: 
  1913
  Grund der Namensänderung: 
  Házasság

Mehr Fotos aus diesem Land

Rosa Rosensteins Töchter Bessy Aharoni und Lilly Drill im Kindergarten während einer Purimfeier in Berlin
Gertrud Lisbeth Wachsmuth als Tänzerin

Weitere Biographien aus diesem Land

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8