Kőnig Istvánné apja és apja testvérei

+
 • Foto aufgenommen in:
  Jindrichuv-Hradec
  Jahr:
  1917
  Ländername:
  Csehország
  Name des Landes heute:
  Czech Republic
  Name of the photographer / studio:
  Boh. V. Liška, Jindrichuv-Hradec
A kép 1917-ben készült, balról jobbra: Steinberger Mór, Steinberger Márton, Steinberger Imre. 
 
Fogalmam sincs, hol szolgáltak az első világháborúban. Apám csak annyit mesélt a háborús élményeiről, hogy egyszer leesett a lóról.
 
Apám testvérei, Riza néni, Szerén néni, Imre és Mór. Imre apámmal volt társ a gabonakereskedésben. 1935-ben a családjával felköltözött Pestre, és ő képviselte a céget Pesten. Később ki is tért. Az üldözések alatt bujkáltak, életben maradtak, és kimentek Izraelbe. Ott halt meg, valamikor az 1950-es években. Mór egy békéscsabai baromfi nagykereskedelmi cég igazgatója volt. Lehetett egy hatodik testvérük is, mert volt egy unokabátyám, aki legalább húsz évvel idősebb volt nálam, és azt mondták róla, hogy hadiárva. Az apja meghalt az első világháborúban, az anyja később. Radó Ervinnek hívták, Pesten élt, széderre mindig hazajött, és mindig hozta magával a vívófelszerelését. Nem tudom, mit csinált, azt hiszem, alkalmazott volt apámék gabonakereskedésében.
 
Móric nagybátyámék a Körös túlpartján laktak. Velük minden vasárnap összejöttünk. A felnőttek a szalonban, mi, gyerekek a gyerekszobában. Sőt ott a lánynak és a fiúnak külön szobája volt. Mi, gyerekek a sötétben bújócskáztunk. Az azt jelentette, hogy leoltottuk a villanyokat, behúztuk a függönyöket, és bújócskáztunk. Móric bácsiéknak olyan asztaluk volt, amiben intarziával benne volt egy sakktábla meg egy malom. 
 
Amikor Auschwitzban kiszálltunk a vagonból, akkor egy katona, később megtudtam, hogy az volt Mengele, irányított balra vagy jobbra. Arra is emlékszem, hogy apám, Móric és Stern Samu, akivel társak voltak a cégben, hárman mentek befelé, és olyan száz méterről apám visszafordult. Akkor láttam utoljára.
 

Interview details

Interviewte(r): Istvánné König
Interviewt von:
Andor Mihály
Monat des Interviews:
December- Január
Jahr des Interviews:
2006-2007
Budapest, Ungarn

HAUPTPERSON

Mór Steinberger
Geburtsort:
Békéscsaba
Todesjahr:
1944
Todesort:
Auschwitz
Sterbeort (Land):
Polen
Todesort:
Auschwitz
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Vállalatigazgató

Mehr Fotos aus diesem Land

Familie Wallisch
Hugo Fleischer und seine Mutter Anna
Karl Smolka
Amalie Schwarz
Jindrich und Hannah Lion
Susanne Zahradniks Eltern Ernst und Katharina Adler nach dem Krieg

Weitere Biographien aus diesem Land

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8