A Kornfeld család

+
 • Foto aufgenommen in:
  Dunaszerdahely
  Jahr:
  1920
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
A képen jobbról balra: Kornfeld Ármin, az édesapám, Kornfeld Teri és Laci, a testvéreim és Kornfeld Árminné, született Grünwald Gizella, az édesanyám látható. 
 
Édesapám 1883-ban született, édesanyám pedig 1890-ben. Mind a ketten Dunaszerdahelyen születtek. Mind a ketten hét testvér közül valók voltak. Arról, hogy milyen tanulmányokat folytattak, soha nem volt szó. Azt tudom, hogy az édesapám a szabó szakmát tanulta ki, kijárta a kereskedelmi iskolát, és átvette az édesapja után azt az üzletet, amely férfi-, női és gyermekkonfekcióval foglalkozott. Az édesanyám nem tudom, milyen iskolákat végzett. Az édesapám beszélt tökéletesen magyarul, németül és franciául. Az édesanyám magyarul és németül. 
 
Apám szép fiú volt, a fiatalkori képekről ítélve. Dunaszerdahelyen kerültek össze az édesanyámmal, aki nagyon szép lány volt. Az ő apja is nagyvilági embernek számított. Sok mindenben szinte véletlenül az édesapámmal együtt dolgoztak, például a városi elöljáróságban, a Duna Bank és az Első Dunaszerdahelyi Gőzmalom vezetőségében. Az édesapám a nagyapámon keresztül ismerte meg a leendő feleségét. Dunaszerdahelyen, a zsinagógában házasodtak össze [lásd: házasság, esküvői szertartás]. Sajnos nem tudom, hogy mikor. Összeházasodtak, és egészen addig, amíg el nem vitték őket, nagyon szépen éltek. 
 
Magyarul vagy németül beszéltek egymással. Édesapám közismert volt arról, hogy nagyon szeretett öltözködni. Minden szombaton elutazott Pozsonyba. Elegánsan kiöltözve ment, de nem értettem, hogy miért húzott mindig fehér glaszékesztyűt. Egy alkalommal, egy beszélgetés során, megtudtam az okát. Azért viselte a glaszékesztyűt, mert vonaton utazott. Gyönyörű briliáns gyűrűt viselt, mert mutatni akarta, hogy ő valaki, viszont a vonaton nem akart provokálni. Ezért hordott glaszékesztyűt. Az édesanyám is nagyon szépen öltözködött, egyszerűen, szépen, szolidan.
 

Interview details

Interviewte(r): Ferenc Kornfeld
Interviewt von:
Martin Kornfeld
Jahr des Interviews:
2005
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Ármin Kornfeld
Jüdischer Name:
Joszef Hirsch Cvi
Geburtsjahr:
1883
Geburtsort:
Dunaszerdahely
Todesjahr:
1944
Todesort:
Auschwitz
Sterbeort (Land):
Polen
Todesort:
Auschwitz
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Kereskedõ

Mehr Fotos aus diesem Land

Grossmutter Stiassny mit Kurt und Edith Stiassny
Susanne Zahradnik mit ihrer Mutter Katharina Adler und Großmutter Hermine Levray
Klassenfoto nach 40 Jahren
Susanne Zahradniks Vater Ernst Adler mit seinem Cousin Fritz Ehrenwald
Stefanie Rosenzweig
Susanne Zahradniks Großmutter väterlicherseits Etelka Adler, geb. Ehrenwald
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8