A Kornfeld család utolsó képe

+
 • Foto aufgenommen in:
  Dunaszerdahely
  Jahr:
  1944
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
  Name of the photographer / studio:
  brunner
A képen jobbról balra: Végh Sándor, a sógorom, Kornfeld Ármin, az édesapám, Végh Sándorné (született Kornfeld Teri), a nővérem és Kornfeld Árminné, az édesanyám van. Én a bal szélen állok.
 
A nővérem tizenhárom évvel volt idősebb nálam. Férjhez ment Végh Sanyihoz, aki az édesapámnál dolgozott mint főkönyvelő. Benősült a családba, de sajnos, gyerekük nem született. Ő is és a nővérem is a holokauszt áldozata lett.
 
Édesapám 1883-ban született, édesanyám pedig 1890-ben. Mind a ketten Dunaszerdahelyen. Mind a ketten hét testvér közül valók voltak. Arról, hogy milyen tanulmányokat folytattak, soha nem volt szó. Azt tudom, hogy az édesapám a szabó szakmát tanulta ki, kijárta a kereskedelmi iskolát, és átvette az édesapja után azt az üzletet, amely férfi-, női és gyermekkonfekcióval foglalkozott. Az édesanyám nem tudom, milyen iskolákat végzett. Az édesapám beszélt tökéletesen magyarul, németül és franciául. Az édesanyám magyarul és németül. 
 
Ami a vallást illeti, a mi családunk nem tartozott a túlbuzgó vallásosak közé, mégis nálunk százszázalékosan ortodox háztartást vezetett az anyám. Mindent, ami a kósersággal kapcsolatos volt, betartott. Ebből nem engedett. Édesapám lazábban vette. Ennek dacára nálunk szombaton az üzlet zárva volt, a műhelyben nem dolgoztak. A szombatot mindenki tartotta.
 

Interview details

Interviewte(r): Ferenc Kornfeld
Interviewt von:
Martin Kornfeld
Jahr des Interviews:
2005
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Ferenc Kornfeld
Jüdischer Name:
Efraim
Geburtsjahr:
1924
Geburtsort:
Dunaszerdahely
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Szabó
nach dem 2. Weltkrieg:
Vállalati tisztviselő

Mehr Fotos aus diesem Land

Stefanie Rosenzweig
Susanne Zahradnik
Tante Irma, geb. Bing, die Schwester von Paul Ronas Mutter, mit ihrem Mann
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8