Kornfeld Ferenc Krausz Dáviddal

+
 • Foto aufgenommen in:
  Dunaszerdahely
  Jahr:
  1989
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
A képen Krausz Dáviddal vagyok lefényképezve, amikor egyszer itt volt nálunk látogatóban. 
 
[A háború után] az én generációm, a barátok egymás után alijáztak. Mi is készültünk elmenni. Mindegy volt nekünk, hogy itt kezdünk nulláról vagy máshol a világban. A háborús időszak, a sok megalázkodás állandóan végigkísért bennünket az életben. Ezért akartunk elmenni olyan helyre, ahol már nem lenne ilyen problémánk. Ugyanakkor a feleségem kijelentette, hogy ő túlélte a háborút a testvérével, sem a szülei, sem a másik testvére nem maradt meg. Ő a testvére nélkül nem megy sehová. A feleségem testvére nem volt hajlandó semmi körülmények közt sem elmenni, mert szerelmes volt.
 
A barátaink, akikkel együtt nőttünk fel, 1948 óta, amióta csak megalakult Izrael, szabad emberként élték az életüket. Közülük nem egy katonai tábornok lett. Egyik nagyon jó gyerekkori barátom, Krausz Dóved (Dávid) országos rendőrfőparancsnok lett, majd utána idekerült Magyarországra mint nagykövet.
 
A kép 1989-ben készült a dunaszerdahelyi lakásunkon. Dóved akkor volt bypass-operáció után, és sikerült hazalátogatnia. Akkoriban országos rendőrkapitány volt Jeruzsálemben, tábornoki rangban. A következő években, amikor Izrael budapesti nagyköveteként tevékenykedett, rendszeresen járt látogatóba.
 
"Múlt héten Tel-Avivban elhunyt Dávid Kraus, Izrael korábbi budapesti nagykövete. Dunaszerdahelyen született 1928-ban, 1947-ben kivándorolt a Szentföldre; ott kezdte rendőrkarrierjét, s a tábornoki rangig jutott. Budapestre a 90-es évek elején érkezett, s komoly barátság fűzte Antall József néhai magyar miniszterelnökhöz" -- “Pozsonyi Új Szó”, 2000. december 20.
 

Interview details

Interviewte(r): Ferenc Kornfeld
Interviewt von:
Martin Kornfeld
Jahr des Interviews:
2005
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Ferenc Kornfeld
Jüdischer Name:
Efraim
Geburtsjahr:
1924
Geburtsort:
Dunaszerdahely
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Szabó
nach dem 2. Weltkrieg:
Vállalati tisztviselő

Mehr Fotos aus diesem Land

Edith und Kurt Stiassny
Bruno Braun mit K&K Uniform
Susanne Zahradniks Eltern Katharina und Ernst Adler und ihre Schwester Martha Kralowa mit dem Kinderfräulein
Grossmutter Stiassny mit Kurt und Edith Stiassny
Kinder von Paul Ronas Tante Irma, geborene Bing
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8