Róth Izsó

A képen apám egyik testvére, Róth Izsó látható. A képre ez van írva: Marci öcsémnek szeretetem jeléül, Izsó. Temesvár, 1911.
 
Apámék tízen voltak testvérek, és mind a tíz gyerek Karánsebesen született. Izsó 1886-ban született, és 1925-ig élt. Izsóék, azt hiszem, hogy Temesváron éltek, de nem tudom, mivel foglalkoztak. Felesége Reisz Piroska volt, aki 1894-től 1982-ig élt. Egy családi legenda szerint Izsó tönkrement, ez vagy igaz, vagy nem, és bánatában kivitte a temetőbe Piroska nénit meg Jancsi fiát, és ott öngyilkos lett. Le akarta lőni Piroska nénit is, és az egyik szemét kilőtte. 
 
Jancsi fiuk 1923-ban született. A Jancsit jól ismertem, többször járt nálunk. Bukarestben élt, aztán kivándorolt a feleségével, Börcsök Eszterrel együtt Németországba. Eszter 1977-ben meghalt, és akkor ő elvette a Hella-Annit, aki Frankfurt mellett él, és időnként jön Budapestre. Ő tiszta német. A családunkra egyébként az a jellemző, hogy nem volt az szempont, hogy zsidó társat válasszanak maguknak. De mi azért továbbra is zsidónak érezzük magunkat. Ő elég sokat van együtt a frankfurti "gettóval", az ő ismerősei mind romániai és magyarországi zsidók. Jancsinak van egy fia az első házasságból, Marcel-André, aki 1958-as születésű. Marcel nagyon szimpatikus, és Frankfurtban él.