A Klein család

Ezen a képen a családom látható, a képről egyedül a bátyám hiányzik. Az ülő sorban balról az első anyám, kezében én magam vagyok, mellettem apám ül. Anyám mögött áll az idősebbik nővérem, Sosáná, mellette pedig Lea nővérem. Ez a kép Kolozsváron készült 1930 körül, én itt lehetek olyan három vagy négy éves. Valamilyen műteremben készült a fotó, de nem tudom, hogy melyikben.
 
A szüleim Kolozsváron találkoztak, az esküvő 1910-1915 között lehetett. Hogy hogyan kerültek föl Kolozsvárra, azt nem tudom. A szüleim is házasságközvetítő útján találkoztak, és azt hiszem, nagyon szerették egymást. Idővel egymáshoz szoktak, és elég hamar jöttek a gyerekek. 
 
Anyukám háztartásbeli volt. Az édesapám pedig rabbi a kolozsvári templomban. Nem volt pénzük, olyan nyomorult szegények voltak. Mégis ha visszagondolok, mi voltunk ebben a nagy családban a leggazdagabbak. A leggazdagabbat képletesen értem. Mi éltünk városban, Kolozsváron, a többiek mind vidéken éltek, ahol sokkal nagyobb volt a szegénység, mint városon. A mi gazdagságunk annyiból állt, hogy volt egy lakásunk, egy tíz-tizenöt lakásos hosszú udvar legvégében. Az összes vidéki rokont mi támogattuk, ha följöttek Kolozsvárra.