Schuller Hugóné

+
 • Photo taken in:
  Hannover
  Country name at time of photo:
  Németország
  Country name today:
  Germany
Ez anyukám. Ő 1890 körül születhetett. Ő is Pesten született. Nem nagyon tudok mondani az ő gyerekkoráról semmit, mert vagy nem volt téma, vagy én nem emlékszem, hogy valamit hallottam volna róla. Akkor az volt a divat a családban, hogy francia neveket adtak a gyereknek, azért őt [Rabinovszky] Clairette-nek nevezték el. Ha a családban anyámról volt szó, akkor mindig úgy emlegették: Clairette. Én nem hiszem, hogy francia eredete lett volna itt valakinek is, hanem akkoriban kicsit sznobos gyereknevelés volt divatban. A két nagynénémet (Dinora és Henriette) olyannyira franciául tanították, hogy később képtelenek voltak megtanulni magyarul. 
 
Anyám nagyon szép volt, nagyon szigorú és imádtam. Feltétel nélkül imádtam. Egyébként játékos kedvű fiatal lány lehetett, fölvette nagyanyám színpadi kosztümjeit -- akkor az volt a divat, hogy nem a színház adta, hanem a szólistáknak kellett hozniuk a kosztümjeiket, anyám kedvet kapott, és beöltözött a nagyanyám kosztümjeibe. Egyikben-másikban le is fényképeztette magát, de hogy ki csinálta a fényképeket, nem tudom. Mindenesetre egy-egy kosztümös fotón láttam, hogy azon nem a nagyanyám van, hanem az anyám. Neki magának is nagyon jó hangja volt, de valószínűleg nem tanult énekelni, mert arra nem kerülhetett sor. 
 
A szüleim megismerkedéséről nem nagyon beszéltek nekünk, nem volt az ilyesmi téma. Anyám nagyon vigyázott a lelki életünkre. Úgyhogy nem is nagyon kérdeztem, anyám meg nem bánta, mert nem nagyon szívesen beszélt erről.
 
Apám Németországban, Hannoverben kapott munkát a Hannomag gyárban [Jelenleg is működő, old timereket és lakóautókat előállító gyár. -- A szerk.],  és akkor a feleségével, illetve velem együtt, aki már megszülettem, kiköltöztünk. 

Interview details

Interviewee: Lea Merényi
Interviewer:
Gondos Gábor
Month of interview:
December
Year of interview:
2004
Budapest, Hungary

KEY PERSON

Hugóné Schuller
Year of birth:
1890
City of birth:
Budapest
Year of death:
1944
City of death:
Budapest
Died where:
Budapest
Occupation
before WW II:
Háztartásbeli
Family names
 • Previous family name: 
  Rabinovszky Clairette
  Year of changing: 
  1913
  Reason for changing: 
  Házasság

More photos from this country

Clairette Schuller with her first child, Lea
Bessy Aharoni and Lilly Drill
Arkadiy Redko with his comrades
Marcus Brody on vacation

Read more biographies from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8