A Weiss szülők

+
 • Photo taken in:
  Dunaszerdahely
  Year when photo was taken:
  1922
  Country name at time of photo:
  Csehszlovakia
  Country name today:
  Slovakia
A képen a feleségem szülei -- Weiss Mózes Mihály és a felesége, született Hübsch Gizella -- láthatók.
 
Az apósomnak, Weiss Mózesnek szódagyára volt Dunaszerdahelyen. Az első világháborúból volt két nagyezüstje. Amikor bejöttek a magyarok, mindenki, akinek volt nagyezüst vitézségi érme, vitézzé lett avatva, és kapott tíz hold földet. Az én apósom, akinek két nagyezüstje volt, nem lehetett vitéz, csak azért, mert zsidó volt. Aztán meghalt a munkaszolgálatban, valahol agyonlőtték. Az anyósom Auschwitzban halt meg.
 
Amikor megkaptam a "SAS" behívómat, elmentem a mai feleségem lakására, ott is elbúcsúztam. A feleségem, akkor még fiatal lány, kikísért az állomásra. Amikor búcsúzkodtam, azt mondtam, hogy én még Rózsiért visszajövök. Az anyósom erre: "Ugyan, Feri, maga bevonul katonának, bejárja a világot, még annyiféle lánnyal találkozik." Erre én: "Fogadom, hogy elveszem a Rózsit feleségül!" Ami aztán később meg is történt.
 
1945-ben boldog voltam, hogy a leendő feleségem hazajött a húgával. Közben elmúlt az év, beléptünk az 1946-os évbe. A szódagyár is elkezdett működni. A feleségem unokatestvére, Weiss Feri sokat segített, hogy visszakapjuk a szódagyárat. Segített összeszedni a régi szódásüvegeket, amikbe be volt vésve a név, hogy Weiss M. Mózes, Dunaszerdahely.
 
Én már szabómester voltam, de besegítettem a szódagyárba is. Egyszer csak jöttek az államosítások. Elvették a szódagyárat. 
 

Interview details

Interviewee: Ferenc Kornfeld
Interviewer:
Martin Kornfeld
Year of interview:
2005
Dunaszerdahely, Slovakia

KEY PERSON

Mózes Mihály Weiss
Jewish name:
Mojse ben Mordechai
Year of birth:
1897
City of birth:
Dunaszerdahely
Year of death:
1944
Occupation
before WW II:
Szódagyáros

More photos from this country

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8