A Weiss szülők

+
 • Foto aufgenommen in:
  Dunaszerdahely
  Jahr:
  1922
  Ländername:
  Csehszlovakia
  Name des Landes heute:
  Slovakia
A képen a feleségem szülei -- Weiss Mózes Mihály és a felesége, született Hübsch Gizella -- láthatók.
 
Az apósomnak, Weiss Mózesnek szódagyára volt Dunaszerdahelyen. Az első világháborúból volt két nagyezüstje. Amikor bejöttek a magyarok, mindenki, akinek volt nagyezüst vitézségi érme, vitézzé lett avatva, és kapott tíz hold földet. Az én apósom, akinek két nagyezüstje volt, nem lehetett vitéz, csak azért, mert zsidó volt. Aztán meghalt a munkaszolgálatban, valahol agyonlőtték. Az anyósom Auschwitzban halt meg.
 
Amikor megkaptam a "SAS" behívómat, elmentem a mai feleségem lakására, ott is elbúcsúztam. A feleségem, akkor még fiatal lány, kikísért az állomásra. Amikor búcsúzkodtam, azt mondtam, hogy én még Rózsiért visszajövök. Az anyósom erre: "Ugyan, Feri, maga bevonul katonának, bejárja a világot, még annyiféle lánnyal találkozik." Erre én: "Fogadom, hogy elveszem a Rózsit feleségül!" Ami aztán később meg is történt.
 
1945-ben boldog voltam, hogy a leendő feleségem hazajött a húgával. Közben elmúlt az év, beléptünk az 1946-os évbe. A szódagyár is elkezdett működni. A feleségem unokatestvére, Weiss Feri sokat segített, hogy visszakapjuk a szódagyárat. Segített összeszedni a régi szódásüvegeket, amikbe be volt vésve a név, hogy Weiss M. Mózes, Dunaszerdahely.
 
Én már szabómester voltam, de besegítettem a szódagyárba is. Egyszer csak jöttek az államosítások. Elvették a szódagyárat. 
 

Interview details

Interviewte(r): Ferenc Kornfeld
Interviewt von:
Martin Kornfeld
Jahr des Interviews:
2005
Dunaszerdahely, Slowakei

HAUPTPERSON

Mózes Mihály Weiss
Jüdischer Name:
Mojse ben Mordechai
Geburtsjahr:
1897
Geburtsort:
Dunaszerdahely
Todesjahr:
1944
Beruf
Vor dem 2. Weltkrieg:
Szódagyáros

Mehr Fotos aus diesem Land

Familie Stiassny
Olga Bing
Karel Stiassny in einem Kaffehaus
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
glqxz9283 sfy39587stf03 mnesdcuix8